OPSKRIFTER

 

Alle opskrifter er i kategorien

- LETTE AT LAVE -

Hvorfor nu det? Jo, pga mine skavanker kan jeg ikke stå i mit køkken i alt for lang tid ad gangen. Men det kan være hyggeligt nok, at bage lidt en gang i mellem. Eller lave noget ekstra lækkert mad. Og så ved jeg ikke med Jer, men jeg orker ikke lange besværlige opskrifter - det skal ikke være raket videnskab, og jeg har ingen intentioner om at komme med i bagedysten. Så her burde alle kunne være med uanset skills 

Skriv endelig til mig..

 

Ja, skriv endelig til mig, eller tag mig i et foto på instagram, hvis du prøver en af opskrifterne af. Det kunne være hyggeligt at se og høre om.

Du må også endelig skrive, hvis der er spørgsmål til opskrifterne.

Dette er ikke den store bagedyst. . .

Her kan alle være med.

Hygge mand

En hurtig version der hitter

NAPOLEONSHATTE

12 stks​.

Klassisk mørdej

100 g koldt smør

150 g hvedemel

1 knivspids salt

1 æg

40 g flormelis

Fyld marcipan Jeg bruger gerne en pakke med 200 g 

150 g mørk chokolade (smeltes)

​Alle ingridienser til mørdejen æltes sammen​, begynd med fordel med at skære smøret i mindre tern.

Dejen hviler ca en 1/2 time i køleskabet.

Rul mørdejen ud til ca. 3 mm tykkelse på et meldrysset bord og udstik dejen med en udstikker til runde cirkler på ca. 8 cm, jeg bruger bare et krus til at stikke cirklerne ud med.

Tril 12 lige store marcipan kugler, som i placerer midt på cirklerne. Klem dej op på 3 sider af marcipanen (se foto øverst) og stil på bagepladen med lidt afstand.

Bag kagerne i en forvarmet ovn ved 180 grader varmluft i 10-12 minutter, eller til de er let gyldne. En god ide at holde lidt øje med de ikke bliver for mørke.

Tag kagerne ud af ovnen og lad dem afkøle på en rist.

Dyp de lækre napoleonshatte i smeltet chokolade inden servering.

IMG_6920.jpg

Ca. 16 boller

FØDSELSDAGSBOLLER

50 g gær

2 1/2 dl lunken mælk el. vand

500 g Hvedemel

100 g smør el. 1 dl olie

50 g sukker eller 2 store spsk honning

1 æg

1/2 tsk salt

1 lille spsk kardemomme

(hvis man kan li' det)

ligesom man kan komme 150 g rosiner i eller chokolade stykker, hvis man ønsker det.

Kom mælken i en kasserolle, sammen med smøret. 

Smøret smelter og husk det må kun være lunt. Kom mælk og smøret i en skål og rør gæret ud heri.

Put resten af ingredienserne i skålen og ælt dejen sammen, hold evt lidt igen med melet, dejen skal ikke blive for tør.

Lad dejen hæve i ca 20 min., med et viskestykke over sig - evt. et lunt sted.

Form bollerne og lad dem efterhæve på en bageplade i 20 min. igen.

pensel med æg, vand eller mælk.

Bagetid ca. 15 min. på 200 grader.

Tips / jeg skifter nogen gange noget af melet ud med havregryn, eller lidt groft mel. (tøm skabene agtigt)

Bollerne smager også godt med revet æble eller gulerødder i dejen (ca. et par dl.)

IMG_4094.jpg

Julesmåkager

FEDTEBRØD

Ca. 50 stk

250 g. hvedemel

1/2 tsk hjortetaksalt

250 g koldt smør

125 g kokosmel

Glasur / flormelis og lidt vand efter behov.

Bland mel og hjortetakssalt. Skær det kolde smør i mindre stykker og smuldr det i melet. Ælt kokosmel og sukker i, og saml hurtigt dejen.

Tril dejen i 2 cm. tykke stænger i bagepladens længde. Læg dem på bagepapir og med lidt plads mellem på pladen. De bliver flade under bagningen). Bag dem øverst i en 200° varm ovn, til de er lysebrune. Co. 10 minutter. Rør imens glasuren sammen. Den må ikke være for tynd.

Tag kagerne ud af ovnen, og lad dem køle lidt af (få minutter). Smør et tykt lag glasur på stængerne, mens de endnu er varme og skær dem i skrå stykker med en skarp kniv. Læg dem på en rist til afkøling.

NY OPSKRIFT

Min første portion koldskål i år. Mums..

Sommer mad

OPSKRIFT PÅ KOLDSKÅL

1 liter kærnemælk

1 liter tykmeælk

1 spk. Vaniliesukker

 (eller gerne en valnilie stang)

Sukker

Citron eller lemon

Kærnemælk og tykmælk kommes i en skål og piskes sammen. Kom vanilie i og smag til med sukkeret - alt efter hvor sødt du ønsker din koldskål. Kom saft fra en citron eller en lime i. Og her gælder det samme som med sukkeret. smag til efterhånden som du kommer det i.

Wupti så har du koldskål - stil den på køl eller spis det med det samme.

Serveres med kammerjunker og evt. friske jordbær.

apple_edited_edited.jpg

Sensommer dessert

SMULDRE ÆBLEKAGE

3 - 4 stk (ca. 400 g) æbler

ca. 2 spiseskeer sukker til æblerne

(drys ) kanel

65 g smør

1 1/2 dl. mel

3 spiseskeer sukker til dejen

Skyld æblerne godt i vand.

Skræl der næst æblerne og del dem i både, man kan sagtens undlade at skrælde æblerne.

Læg æble-bådene i et smurt ildfast fad og drys lidt sukker på æblerne afhængig efter æblernes surhed og hvor godt man kan lide kanel.

Smuldr smører i melet, bland med sukkeret og drys blandingen over æblerne

Bag kagen ca. 1/2 time ved 170 °  alm ovn.

Du kan servere kagen med flødeskum, cremefraiche eller vaniljeis.

Fugtige og bløde favoritter

BANANMUFFINS

20 store muffins

2 æg

250 g. sukker

1/2 dl. olivenolie

4 1/2 dl. mælk

korn af 1 vaniljestang

3-4 modne bananer

450 g. mel

1 spiseskefuld bagepulver

100 g. hakket mørk chokolade

Pisk æg og sukker lyst og luftigt. Pisk olie, mælk og vaniljekorn i.

Mos bananerne og tilsæt æggemassen lidt efter lidt. Bland mel og bagepulver, og rør det i dejen

Vend den hakkede chokolade i, og fordel dejen i 20 muffinforme. 

Bag dem straks i en forvarmet ovn ved 200 °  i ca. 20 minutter, til de er hævede, gyldne og gennembagte.